fbpx

De afgelopen maanden is de populariteit van NFT’s naar ongekende hoogte geschoten. Een digitale afbeelding van een bloem werd voor $20,000 verkocht, een videootje voor $26,000 en een LeBron James clip voor $99,999. Vlogger Logan Paul heeft in twee dagen ruim 5 miljoen dollar verdient met de verkoop van NFT’s. Ook bedrijven zien er geld in dus staat deze techniek op ontploffen. Zelfs veilinghuis Cristie’s is in deze wereld gestapt. Dergelijke hoge bedragen klinken als goud in de oren. Wat is er precies aan de hand en hebben NFT’s potentie om ook iets voor jou te kunnen betekenen?  Maar wat zijn NFT tokens nou eigenlijk? In dit artikel vertellen we er alle fijne kneepjes over! 

NFT-overzicht:

Wat zijn NFT tokens?

Een NFT, oftewel Non Fungible Tokens (‘niet-vervangbaar teken’) krijgt steeds meer aandacht in de media en cryptomarkt. Wat zijn NFT’s, wat kun je ermee en hoe kun je er zelf eentje kopen of verkopen? 

Non-Fungible Token

Een NFT is een speciaal type crypto grafische token (tekenreeks) die iets unieks representeert. NFT’s zijn daardoor niet om te wisselen tegen een zelfde soort token, in tegenstelling tot andere cryptocurrencies zoals Bitcoin. Deze laatste kun je namelijk kopen; deze verschilt dan niet met andere Bitcoins. Iedere NFT wordt vastgelegd in de Blockchain-techniek. De laatste maanden worden NFT’s vooral als digitale kunstwerken verhandeld.

“Digitale kunst voor iedereen! Dat haal je met een NFT-token in huis. Niet letterlijk, want NFT’s zijn niet tastbaar.”

Het doel van NFT’s is om verifieerbare digitale schaarste te creëren en te controleren, alsmede iemands digitale eigendom te kunnen bevestigen op een token. Klinkt dit alles nog een beetje ingewikkeld? Verderop in dit artikel zullen we de termen verduidelijken.

Onaantastbare digitale Cryptokunstveilingen

Digitale kunst voor iedereen! Dat haal je met een NFT-token in huis. Niet letterlijk, want NFT’s zijn niet tastbaar. In feite word je bij het kopen van deze kunstvorm eigenaar van een digitaal muntje (Etherium). Deze munten representeren het kunstwerk en worden vastgelegd in de Etheriumblockchain, oftewel een wereldwijd netwerk van computers. Op de blockchain wordt alle informatie openbaar bewaard. Zo kan iedereen achterhalen wie welk digitaal kunstwerk (NFT) bezit. Ieder kunstwerk is hierdoor uniek; een token kan geen twee maal worden uitgegeven.

Dat neemt niet weg dat een digitale foto, schilderij of video niet meerdere malen verkocht kan worden; ieder “kunstwerk” krijgt alleen een eigen identificatie.

Cryptokunst werd populair toen CryptoKitties viraal ging. CryptoKitties is een spel die op de Etherium-Blockchain draait. Gebruikers konden virtuele katten kopen, verzamelen en uitbroeden. CryptoKitties was het eerste bedrijf ter wereld dat vermaak en gamificatie naar de Blockchain bracht.

Gary Vaynerchuk, Mark Cuban en andere beroemdheden promoten NFT’s

De grootste drivers van NFT-cryptokunst zijn beroemdheden, ondernemers en artiesten zoals Gary Vaynerchuk (VaynerMedia), Mark Cuban (miljardair, WSB, Reddit, Dallas Mavericks), Lindsey Logan en Paul Hogan.

Zonder deze beroemde catalysatoren achter NFT’s zou de kunst minder bekend zijn omdat deze beroemdheden veel geld steken in NFT’s en deze promoten op social media zoals TikTok en Instagram.

@garyveeLook for these folks’ content if you want to learn more. Or Comment below who you’re listening to about #nfts #nft #nonfungibletoken♬ original sound – Gary Vaynerchuk


NFT Cryptokunstmarkt is een miljardenbusiness

Volgens diverse marktanalisten gaat er in de cryptokunstmarkt in 2021 ruim 1 miljard dollar om. De waarde van de NFT tokens in omloop loopt vooral sinds de bekendmaking over de verkoop van de “Nyan Cat”-token op.

“Wat is een token dan eigenlijk waard?” Zou je denken? Zoveel als een ander ervoor wilt geven is het antwoord. Net als andere ruilmiddelen of ‘store of values’ zoals Goud, wordt de waarde van een NFT bepaald door vraag en aanbod.

Wat zijn de voordelen van NFT’s?

 • NFT’s zijn onafhankelijk van andere NFT’s in de Blockchain;
 • NFT’s zijn alleen als één geheel beschikbaar, en niet in kleinere stukken zoals met cryptocoins wel kan;
 • Cryptokunst is onvernietigbaar: door smartcontracts in de Blockchain is je NFT altijd beschikbaar;
 • Verifieerbaar: De gehele keten van maker, koper en wederverkoper staat vast in de Blockchain en is dus controleerbaar.

Wat zijn de nadelen van NFT’s?

Er kleven zonder twijfel nadelen aan de ontwikkeling en verkoop van NFT’s. Hierbij kun je denken aan onder andere:

 • Blockchain vergt veel rekenkracht en dus stroom
 • Door de transactie- en stroomkosten begint de prijs van een NFT bij ongeveer $70
 • De kunst is niet tastbaar, omdat deze slechts in een digitale wereld beschikbaar is
 • Digitaal werk is kopieerbaar en minder uniek dan ‘echte’ kunst
 • Je kunt de aangeschafte NFT-kunst kwijtraken als je je toegang verliest tot je ‘wallet’ of tradingaccount

Technische NFT & Blockchain informatie

De NFT-tokens worden vastgelegd op twee mogelijke Blockchain-standaarden.

 1. ERC-721 Standaard: De eerste standaard voor NFT’s. Smart contracts uit de OpenZeppelin bibliotheek
 2. ERC-1155 Standaard: Recentere iteratie van NFT’s met meer mogelijkheden dan ERC-721.

Hoe koop je een NFT Kunstwerk?

Je koopt een NFT Cryptoart op een blockchainplatform. De populairste draaien op ethereum (ETH) en World Asset eXchange (WAX). Die laatste is vooral populair bij NFT’s voor virtuele personages en videogames.

Om een NFT te kopen, betaal je in de cryptovaluta die bij het platform hoort.

In NFT’s handelen & NFT Marktplaatsen

NFT’s kun je verhandelen op cryptomarktplaatsen speciaal voor NFT’s. Terwijl Binance en Bitvavo bijvoorbeeld echt bedoeld zijn voor de cryptocoin-handel, zijn Nifty Gateway en Rarible bedoelt voor het verhandelen van NFT-kunst. We zetten de 4 belangrijkste marktplaatsen even op een rij:

 • Nifty Gateway: https://niftygateway.com/collections
  • ​High-End kunstplatform. Betaling geschiedt met de dollar, niet direct met Etherium. Nifty Gateway kent een zeer strenge accepatiebeleid. Alleen (bekendere) kunstenaren worden toegestaan op dit platform.
 • Rarible: https://app.rarible.com/
  • ​De bekendste mainstream-Etherium NFT-marktplaats. Op Rarible is naast kwalitatieve NFT’s ook amateurskunst te vinden. Betaling geschiedt met Etherium.
 • SuperRare: https://superrare.co/market
  • ​Higher-End kunstmarktplaats. Ook hier betaal je met Etherium. Acceptatiebeleid redelijk streng; alleen kunstenaars die drie exclusieve NFT’s uploaden worden na een goedkeuring toegelaten.
 • AtomicHub: https://wax.atomichub.io/
  • Gebruikt iOSIO Blockchain en WAX in plaats van Etherium. Outside-of-the-box NFT marktplaats. Naast de verkoop van NFT’s kun je op AtomicHub ook terecht voor het ruilen van kunst.
 • OpenSea: https://opensea.io/
  • Vreemde eend in de bijt. Een van de grootste verzamelmarktplaatsen van NFT-kunst. Blog, informatie en rankings. Gebruikers als Axies, ENS names, CryptoKitties, Decentraland en meer.

Interessante NFT links

 

Door Suzanne Vermeer. Suzanne is gek van Crypto, kunst en techniek. Wat vind jij van NFT’s? Laat het ons weten in de comments!