fbpx

De afgelopen maanden is de populariteit van NFT’s naar ongekende hoogte geschoten. Een digitale afbeelding van een bloem werd voor $20,000 verkocht, een videootje voor $26,000 en een LeBron James clip voor $99,999. Vlogger Logan Paul heeft in twee dagen ruim 5 miljoen dollar verdient met de verkoop van NFT’s. Ook bedrijven zien er geld in dus staat deze techniek op ontploffen. Zelfs veilinghuis Cristie’s is in deze wereld gestapt. Dergelijke hoge bedragen klinken als goud in de oren. Wat is er precies aan de hand en hebben NFT’s potentie om ook iets voor jou te kunnen betekenen?  Maar wat zijn NFT tokens nou eigenlijk? Hoe koop je een non-fungible token en nog belangrijker: hoe kun je deze NFT weer verkopen (of flippen)? In dit artikel vertellen we er alle fijne kneepjes over! 

NFT-overzicht:

Wat zijn NFT tokens?

Een NFT, oftewel Non Fungible Tokens (‘niet-vervangbaar teken’) krijgt steeds meer aandacht in de media en cryptomarkt en beloven van grote waarde te zijn in de Metaverse. Wat zijn NFT’s, wat kun je ermee en hoe kun je er zelf eentje kopen of verkopen? 

Non-Fungible Token

Een NFT is een speciaal type crypto grafische token (tekenreeks) die iets unieks representeert. NFT’s zijn daardoor niet om te wisselen tegen een zelfde soort token, in tegenstelling tot andere cryptocurrencies zoals Bitcoin. Deze laatste kun je namelijk kopen; deze verschilt dan niet met andere Bitcoins. Iedere NFT wordt vastgelegd in de Blockchain-techniek. De laatste maanden worden NFT’s vooral als digitale kunstwerken verhandeld.

“Digitale kunst voor iedereen! Dat haal je met een NFT-token in huis. Niet letterlijk, want NFT’s zijn niet tastbaar.”

Het doel van NFT’s is om verifieerbare digitale schaarste te creëren en te controleren, alsmede iemands digitale eigendom te kunnen bevestigen op een token. Klinkt dit alles nog een beetje ingewikkeld? Verderop in dit artikel zullen we de termen verduidelijken.


The Dutch NFT Art Community on Facebook and Discord

GROEI MET ONS MEE EN JOIN DE ONLINE NFT COMMUNITY!

Word Lid van de grootste Nederlandstalige Dutch Art NFT-community op Facebook! (Klik hier). Join ook onze Discord NFT Channel via deze link.


Wat of wanneer is iets een NFT?

De laatste maanden zie je steeds meer “NFT’s” verschijnen. De vraag die mensen vaak stellen is dan: “Wat is eigenlijk een NFT”, of “Wat is een NFT-kunstwerk?”

Heel kort gezegd kan alles op de Blockchain worden vastgelegd en dus beschouwd worden als een “NFT”. Kunstobjecten worden nu vaak gezien als NFT’s, maar de NFT-techniek is veel meer dan dat!

Wat dacht je bijvoorbeeld van een online spelwereld waarin je een exclusieve outfit hebt? Dat wordt steeds vaker vastgelegd op de Blockchain en is dus een NFT. Of de eerste Tweet ooit? Aangezien er een Twitter-NFT-Marktplaats bestaat kunnen ook individuele Tweets NFT’s zijn.

Wanneer we over NFT-kunst spreken lijkt het erop dat de meeste mensen zelfgemaakte 3D Objecten (of videos) zien als daadwerkelijk een NFT-object. Foto’s zijn in principe niet direct een NFT, maar ook hier geldt: je kunt er een NFT van maken door deze op een Marktplaats te zetten. Niemand kan je vertellen dat het geen NFT is.

Succes? Dat zie ik eigenlijk alleen gebeuren bij bekende artiesten en mensen of organisaties met heel veel volgers. Zij kunnen zelfs een simpel witte afbeelding of ‘lelijk’ bootje voor vele duizenden euro’s (Ethereum) verkopen.

In de toekomst wordt de NFT-techniek steeds vaker gebruikt voor andere zaken dan kunst: Nike, Adidas en andere grote bedrijven zien in de NFT-techniek naast een geldpot ook een manier om hun merk in de Metaverse bekend te maken.

Wanneer en Wat is een NFT oftewel Non Fungible Token

Wanneer of wat is een NFT oftewel Non Fungible Token?

Onaantastbare digitale Cryptokunstveilingen

Digitale kunst voor iedereen! Dat haal je met een NFT-token in huis. Niet letterlijk, want NFT’s zijn niet tastbaar. In feite word je bij het kopen van deze kunstvorm eigenaar van een digitaal muntje (Etherium). Deze munten representeren het kunstwerk en worden vastgelegd in de Etheriumblockchain, oftewel een wereldwijd netwerk van computers. Op de blockchain wordt alle informatie openbaar bewaard. Zo kan iedereen achterhalen wie welk digitaal kunstwerk (NFT) bezit. Ieder kunstwerk is hierdoor uniek; een token kan geen twee maal worden uitgegeven.

Dat neemt niet weg dat een digitale foto, schilderij of video niet meerdere malen verkocht kan worden; ieder “kunstwerk” krijgt alleen een eigen identificatie.

Cryptokunst werd populair toen CryptoKitties viraal ging. CryptoKitties is een spel die op de Etherium-Blockchain draait. Gebruikers konden virtuele katten kopen, verzamelen en uitbroeden. CryptoKitties was het eerste bedrijf ter wereld dat vermaak en gamificatie naar de Blockchain bracht.

“NFT’s zijn een tijdelijke trend.” – Klopt dat?

Net als andere nieuwere hypes rijst ook bij NFT’s de vraag: hoe lang is de NFT-scene houdbaar? Je leest het antwoord in onderstaande tweet.

 

Gary Vaynerchuk, Mark Cuban en andere beroemdheden promoten NFT’s

De grootste drivers van NFT-cryptokunst zijn beroemdheden, ondernemers en artiesten zoals Gary Vaynerchuk (VaynerMedia), Mark Cuban (miljardair, WSB, Reddit, Dallas Mavericks), Lindsey Logan en Paul Hogan.

Zonder deze beroemde catalysatoren achter NFT’s zou de kunst minder bekend zijn omdat deze beroemdheden veel geld steken in NFT’s en deze promoten op social media zoals TikTok en Instagram.

 


GRATIS ONLINE NFT CURSUS!
De razend interessante wereld van NFT Cryptokunst staat nooit stil. Schrijf je daarom in voor onze GRATIS NFT Cursus “Handelen in NFT’s en Crypto” op onze NFT Academy, waar non-fungible token experts je de laatste kneepjes uit het vak leren.

Meld je ook aan voor de NFT-Nieuwsbrief, want er komt veel meer gratis goeds aan!


NFT Cryptokunstmarkt is een miljardenbusiness

Volgens diverse marktanalisten gaat er in de cryptokunstmarkt in 2021 ruim 1 miljard dollar om. De waarde van de NFT tokens in omloop loopt vooral sinds de bekendmaking over de verkoop van de “Nyan Cat”-token op.

“Wat is een token dan eigenlijk waard?” Zou je denken? Zoveel als een ander ervoor wilt geven is het antwoord. Net als andere ruilmiddelen of ‘store of values’ zoals Goud, wordt de waarde van een NFT bepaald door vraag en aanbod.

Wat zijn de voordelen van NFT’s?

  • NFT’s zijn onafhankelijk van andere NFT’s in de Blockchain;
  • NFT’s zijn alleen als één geheel beschikbaar, en niet in kleinere stukken zoals met cryptocoins wel kan;
  • Cryptokunst is onvernietigbaar: door smartcontracts in de Blockchain is je NFT altijd beschikbaar;
  • Verifieerbaar: De gehele keten van maker, koper en wederverkoper staat vast in de Blockchain en is dus controleerbaar.

Wat zijn de nadelen van NFT’s?

Er kleven zonder twijfel nadelen aan de ontwikkeling en verkoop van NFT’s. Hierbij kun je denken aan onder andere:

  • Blockchain vergt veel rekenkracht en dus stroom
  • Door de transactie- en stroomkosten begint de prijs van een NFT bij ongeveer $70
  • De kunst is niet tastbaar, omdat deze slechts in een digitale wereld beschikbaar is
  • Digitaal werk is kopieerbaar en minder uniek dan ‘echte’ kunst
  • Je kunt de aangeschafte NFT-kunst kwijtraken als je je toegang verliest tot je ‘wallet’ of tradingaccount

 Het verschil tussen fysieke kunst en NFT’s: waar hechten mensen meer waarde aan?

Een bekende reguliere artiest in Nederland, Dadara, besloot om fysieke kunst af te zetten tegenover digitale kunst: zo werd er een experiment gehouden door twee identieke kunstwerken te veilen: 1 online, en 1 fysiek. Welke van de twee gewonnen had? Je leest het hier:

Technische NFT & Blockchain informatie

De NFT-tokens worden vastgelegd op twee mogelijke Blockchain-standaarden.

  1. ERC-721 Standaard: De eerste standaard voor NFT’s. Smart contracts uit de OpenZeppelin bibliotheek
  2. ERC-1155 Standaard: Recentere iteratie van NFT’s met meer mogelijkheden dan ERC-721.

Hoe maak en ontwerp je een NFT?

Hoe koop je een NFT Kunstwerk?

Je koopt een NFT Cryptoart op een blockchainplatform. De populairste draaien op ethereum (ETH) en World Asset eXchange (WAX). Die laatste is vooral populair bij NFT’s voor virtuele personages en videogames.

Om een NFT te kopen, betaal je in de cryptovaluta die bij het platform hoort.

De NFT Secret Signals – Projecten om in de gaten te houden

In NFT’s handelen & NFT Marktplaatsen

NFT’s kun je verhandelen op cryptomarktplaatsen speciaal voor NFT’s. Terwijl Binance en Bitvavo bijvoorbeeld echt bedoeld zijn voor de cryptocoin-handel, zijn Nifty Gateway en Rarible bedoelt voor het verhandelen van NFT-kunst. We zetten de 4 belangrijkste marktplaatsen even op een rij (klik hier voor een link naar alle NFT Marktplaatsen):

  • Nifty Gateway: https://niftygateway.com/collections
    • ​High-End kunstplatform. Betaling geschiedt met de dollar, niet direct met Etherium. Nifty Gateway kent een zeer strenge accepatiebeleid. Alleen (bekendere) kunstenaren worden toegestaan op dit platform.
  • Rarible: https://app.rarible.com/
    • ​De bekendste mainstream-Etherium NFT-marktplaats. Op Rarible is naast kwalitatieve NFT’s ook amateurskunst te vinden. Betaling geschiedt met Etherium.
  • SuperRare: https://superrare.co/market
    • ​Higher-End kunstmarktplaats. Ook hier betaal je met Etherium. Acceptatiebeleid redelijk streng; alleen kunstenaars die drie exclusieve NFT’s uploaden worden na een goedkeuring toegelaten.
  • AtomicHub: https://wax.atomichub.io/
    • Gebruikt iOSIO Blockchain en WAX in plaats van Etherium. Outside-of-the-box NFT marktplaats. Naast de verkoop van NFT’s kun je op AtomicHub ook terecht voor het ruilen van kunst.
  • OpenSea: https://opensea.io/
    • Vreemde eend in de bijt. Een van de grootste verzamelmarktplaatsen van NFT-kunst. Blog, informatie en rankings. Gebruikers als Axies, ENS names, CryptoKitties, Decentraland en meer.

Gratis Online NFT Cursussen

Steeds meer mensen willen online een NFT-cursus volgen; daarom hebben onze partners bij NFTCryptokunst.nl de Dutch NFT Crypto Academy opgericht: een online cursus platform met diverse (gratis) NFT Cursussen. Op dit platform verzorgen ervaren NFT-experts cursussen over hun specialiteit binnen de cryptokunst wereld. Zo kun je daar onder andere de volgende cursussen volgen:

Ok, hoe nu verder?

We hopen dat je nu beetje bij beetje meer te weten bent gekomen over non-fungible tokens. NFT’s zijn niet voor iedereen weggelegd: voor velen is de gang naar NFT-Cryptohandel te technisch en/of ingewikkeld. We adviseren je daarom sowieso om eerst de eerste gratis cursus te volgen in het lijstje hierboven. Zo weet je beter of cryptokunst iets voor je is.

Vergeet ook niet het team van NFTCryptoKunst.nl via de Socials te volgen!

 

Meld je aan voor de NFT Nieuwsbrief!

* indicates required



Interessante NFT links

 

Door Suzanne Vermeer. Suzanne is gek van Crypto, kunst en techniek. Wat vind jij van NFT’s? Laat het ons weten in de comments!