fbpx
Amazon, het grootste e-commerce platform ter wereld, heeft zijn vizier al lange tijd op de Nederlandse markt gericht. Wij hebben van insiders vernomen dat Amazon op zeer korte termijn zijn langverwachte webshop zal openstellen voor handelaren die meer dan boeken alleen als aanbod hebben. Hoe verhoudt de webshop zich tot andere reuzen zoals Bol.com en Coolblue, en moet je je als winkelier of webshop voor aanmelden of deze “kans” laten gaan? In dit artikel bespreken we de belangrijkste informatie.

Amazon.nl gaat tussen 12 en 15 maart 2020 in Nederland van start

Op Amazon.nl zullen miljoenen producten komen te liggen tegen scherpe prijzen, aldus Amazon. Ook zal Amazon voornamelijk kleding, boeken en elektronica willen verkopen in Nederland, jawel: precies waar Bol.com en Coolblue hun focus op hebben. Met een beurswaarde van 794 miljard dollar in 2019 is het inmiddels het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld! 4KStudio kan je vertellen dat Amazon Nederland al de komende week, vanaf 12 maart 2020, van start zal gaan. De lancering op 12 maart kan iets uitlopen i.v.m. het niet tijdig kunnen opvullen van de openstaande vacatures.

De e-Commerce markt is in beweging

Marktplaats, eBay, Coolblue, Bol.com en Amazon. Stuk voor stuk reuzen die een steeds groter aandeel in handen willen krijgen op de Nederlandse e-Commercemarkt. Een markt die constant in beweging is is op zich een goed teken, maar op de langere termijn zien we, vooral als we naar Duitsland, Engeland en de VS kijken, dat Amazon de markt genadeloos toetreedt en de markt (volgens velen) kapotmaakt.

Van online boekwinkel naar allesomvattend bedrijf

Amazon is allang niet meer de online boekenwinkel waar oprichter Jeff Bezos het bedrijf in 1994 mee begon. Het bedrijf biedt nu oneindig veel artikelen aan, verzorgt met hun Prime-abonnement streamingdiensten, clouddiensten en data-opslag en heeft een supermarktketen. Sinds 2018 stort Amazon zich ook op de e-health met de overname van online-apotheek PillPack.

Wat zijn de voor- en nadelen van Amazon Nederland?

De komst van Amazon naar Nederland brengt voor- en nadelen met zich mee. Sommige voordelen op korte termijn zullen op langere termijn mogelijke nadelige gevolgen met zich meebrengen. De grootste voordelen van Amazon.nl zijn:

De voordelen van Amazon Nederland

  1. Lagere prijzen. Amazon’s komst zorgt ervoor dat zijn bijna overal ter wereld net iets lagere prijzen hanteren dan overige winkeliers.
  2. Gevarieerder aanbod. Omdat Amazon ook producten van derden verkoopt is het aanbod voor de Nederlandse winkelgangers groter dan ooit.
  3. Gemak. Je kunt nu nóg meer producten online bestellen. Omdat Amazon zijn eigen transport regelt heb je de producten razendsnel in huis.
  4. Amazon Prime. 4K UHD HDR Video’s kijken of je producten gratis verzonden krijgen? Amazon is groot. Zo groot dat naar schatting 20% van de Nederlandse huishoudens binnen een jaar lid zal zijn van Amazon Prime.

Met de komst van Amazon komen ook veel nadelen om de hoek kijken. Waaronder:

De nadelen van Amazon Nederland

  1. Marktdominantie. Omdat Amazon zo groot is zullen concurrenten vroeg of laat omvallen. Dit zal tot gevolg hebben dat prijzen kunnen stijgen en er iets minder aanbod zal zijn.
  2. Concurrentie wordt kapot geconcurreerd. Wat we zien gebeuren in andere landen is dat de (zeer kleine) marges bij webwinkels nog meer onder druk komt te staan. Zo erg, dat andere webshops zullen besluiten te stoppen met het aanbieden van bepaalde producten.
  3. Nadelige milieu effecten. 4KStudio raadt webshops aan om verzenden en retouren niet gratis aan te bieden. Zo bespaar je het milieu en stel je de gebruikers in staat om een positievere mindset er op na te laten. Amazon? Daar kan alles voor heel weinig tot gratis. Moeder Aarde is hier uiteraard niet zo blij mee.
  4. Amazon bepaalt. Ook in de toekomst. Stel, je meldt jouw bedrijf aan voor Amazon. Wanneer over een aantal jaar de markt er heel anders uit ziet (bijvoorbeeld minder serieuze concurrenten), dan kan Amazon wel eens bepalen dat de commissies stijgen. Tsja, waar ga je dan naartoe?

 

CoolBlue & Bol.com voelen de hete adem van Amazon.nl in hun nek

De grote vraag is wat grote namen als CoolBlue en Bol.com gaan doen. Zien ze een toekomst samen wel zitten, of proberen ze het vertrouwen van de Nederlandse winkelier te winnen door zich als Nederlands bedrijf te profileren? De toekomst zal het uitwijzen, maar wij houden onze adem in.

Aanmelden bij Amazon.nl, of toch even niet?

Zie je het wel zitten om met Amazon.nl aan de slag te gaan, dan kun je je voor € 39 (excl. btw) per maand aanmelden als verkoper. Wij raden bedrijven aan om pas op Amazon.nl te handelen als zij over high-volume of niche-producten beschikken.

Heb je weinig producten? Meld je dan aan als individuele verkoper. Je zit dan niet vast aan een maandelijks tarief, maar betaald per verkocht product.

Meer informatie nodig over e-Commerce, Amazon, fulfilment of professionele marketing? 4KStudio staat voor je klaar.

 

Wat zijn de grootste voor en nadelen van Amazon Nederland

Wat zijn de grootste voor en nadelen van Amazon Nederland?

Vraag & Antwoord

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h2″ question-0=”Wat zijn de voor- en nadelen van Amazon Nederland?” answer-0=”Het aanbieden van je producten op Amazon Nederland kent verschillende voor- en nadelen, afhankelijk van wat je precies aanbiedt. De grootste voordelen voor de consument zijn de lage verkoopprijzen en het zeer grote aanbod. Ook Amazon Prime kent veel voordelen voor afnemers en webshops. De lage tarieven zijn ook een pluspunt voor handelaren. Nadelen zijn er ook: de marktdominantie kan op den duur concurrenten zoals Coolblue, Bol.com en andere webshops de kop kosten. Het milieu krijgt ook een grote klap. ” image-0=”3989″ headline-1=”h2″ question-1=”Wanneer gaat Amazon.nl van start?” answer-1=”Amazon.nl begint met het aanbieden van alle producten (dus meer dan boeken alleen) vanaf 12 maart 2020. ” image-1=”” headline-2=”h2″ question-2=”Hoe kan ik me aanmelden voor Amazon Nederland?” answer-2=”Zie je het wel zitten om met Amazon.nl aan de slag te gaan, dan kun je je voor € 39 (excl. btw) per maand aanmelden als verkoper. Wij raden bedrijven aan om pas op Amazon.nl te handelen als zij over high-volume of niche-producten beschikken. Heb je weinig producten? Meld je dan aan als individuele verkoper. Je zit dan niet vast aan een maandelijks tarief, maar betaald per verkocht product.” image-2=”” count=”3″ html=”true” css_class=””]